logo

Menu
NOVICE
10.12.2020 | ITALIJA - MLADIČKI

Konec avgusta je Blue imel obisk - prišla je lepa hovawartka iz Italije,Tori Wu in v zadnjih dneh oktobra je Blue postal oče 8 črno-rjavih kepic v Italiji, psarni La Quercia dei Falchi. Ena psička in 7 samčkov. Ker letos naše življenje oblikuje Corona, mladičkov spet ne moremo obiskati, kot smo načrtovali. Imam srečo, da nam vzreditelji pošiljajo fotografije. Kar topimo se. Vem, da bodo dobili čudovite domove in jim želimo vso srečo. Upam, da ostanemo v stikih.

10.12.2020 | HOVI POLETJE - HOVI LIFE

Imeli smo pravo hovi-poletje. Gostje s psi, posebej s hovawarti, so vedno dobrodošli pri nas. Če le lahko, si vzamem čas in jim pokažem nekaj naših skritih kotičkov. Matjaž, Ewa in Ren so prišli julija. Hm, mogoče sem pozabi la naročiti lepo vreme? Nekajkrat so bili res pošteno premočeni . Matjaž, obljubim, pridi spet ... naslednjič, ti naročim lepo vreme. Na obisk in poletni potep smo povabili tudi naše hovi prijatelje iz Ex horto Albo. Kakšno veselje je bilo to. Skoki v vodo, plavanje…Srečni psi – srečni lastniki….to drži!!! Avgusta so iz Nemčije prišle štiri dekleta, Anja, Maxi, Kiki in Lola. Kiki in Lola sta nas res očarali, tudi Blue je bil gostoljuben. Čeprav ponavadi hovi-dame prihajajo z drugačnimi nameni, smo mu razložili, da sta Kiki in Lola tokrat samo pri nas na dopustu . Uživali smo tudi v crkljanju male Lole. Ahh, ti mladički, priznam, mi vedno malo zameglijo razum. Septembra so nas obiskali Dani, Tanja in Raya. Blue in Raya sta bila razigrana in navdušena, lep konec tedna pa smo izkoristili za nekaj lepih skupnih izletov. Kako lepo je videti, da se Blujevi potomci razvijajo v čudovite pse, tega mi ni treba posebej razlagati ???? Ponosna…3.8.2020 | O kosmatinčkih iz Schwarzwalda…

Skotili so se 15.4, nekateri tudi 16.4. Konec dober - vse dobro in na svet je pokukalo 9 kepic v vseh treh barvah, 4 samčki in 5 samičk . Čudoviti so, prav vsi po vrsti. Saj so vendar »malo moji«, kot vedno kajne?? In ko to pišem, so že vsi v novih domovih in družinah.

Samčki:
Abasko- blond;po novem Einstein
Akito-blond;
Anton- črno rjav in
Arkono-črn; po novem Nikan
Vsi živijo v Nemčiji.

Samičke:
Acira- blond,
Alaska-blond,-živi v Franciji
Alenka-črno rjava ( le kako bi bila lahko drugačna??),po novem Alea
Alma-Blue-črno rjava
Amira-črna.; po novem Fenna in živi v Švici.


Pri družini je ostal mali Blujev klon- Anton. Katja in Frank sta že ob paritvi namignila, da bi mogoče imela še črno rjavega samčka. Mislim, da jima je bil namenjen. Tako kot je posebno mesto zasedla Alma-Blue, pri vzrediteljici Martini. Martina ima prvo leglo z Blujevim očkom, Roy-em, zato sem še posebej vesela, da je Blujev potomec oz.potomka prišla v njeno družino. Zdaj nas s slikami že razveseljujejo novi lastniki.


11.3.2020 | BLUE BO SPET IMEL MLADIČKE

Pri nas imamo lepe novice. Blue bo zopet očka, tokrat v Nemčiji. Zmenek smo imeli na lep valentinov vikend, vreme nam je bilo naklonjeno, Maya in Blue sta si bila zelo všeč. Vse tako, kot si lahko samo želiš!!! Zelo na trnih smo čakali ta ultrazvok draga Katja, veš to? In neskončno veseli smo ob nedeljskem kosilu prejeli tako željeno slikico..leglo bo. Huraaa… Zdaj želimo, da bo vse potekalo gladko in da se aprila razveselimo čimveč malih kepic.
Srečno Maya… https://www.hovawarte-vom-kandelblick.de/aktuelles

Falko opi in Alva -mama od Coline
Bina in Roy


6.1.2020 | TEST ŠČITNICE

Z Blujem smo opravili vsakoletno preventivno testiranje ščitnice, rezultati so brezhibni.


6.1.2020 | PESTER ZAKLJUČEK LETA

V drugi polovici leta 2019 se je veliko dogajalo, lastniki Blujevih mladičev so bili zelo aktivni in to so njihovi uspehi: 

 

Oktobra je Hovawart klub Slovenije organiziral pregled mladih psov. Iz R legla ex Horto Albo je na pregled prišlo vseh 6 mladičev, kateri živijo v Sloveniji (6 pa jih je v tujini), kar nas je seveda zelo razveselilo. Pokazali so se; Marta & Rocco, Manja & Rufus (Aron), Bojan & Roy, Brane & Rina (Rosinante), Jan & Rea ter Dani & Raya - Galerija R legla ex Horto Albo na PMP/NZB. Iz A legla Ameya so pri pregledu sodelovali Daniela & Amazing Aria (Ria), Petra & Audax Arni (Aron), Cveta & Admiral Fred (Fred), Helena & Awesome Abby (Kala) ter Renee & Astarte Ema (Ema). Vsem se iskreno zahvaljujem za udeležbo na PMPju. Z velikim ponosom lahko zapišem, da so vsi omenjeni psi brez težav opravili PMP, pokazali super značaje, telesno so brez izključitvenih hib.. kaj lepšega bi si lahko sploh želela. 

 

Reiwa ex Horto Albo & Nicola sta se udeležili češkega PMPja (pregleda mladih psov) in ga opravili s super oceno. Od 53 mladih hovawartov na PMPju sta tako dobro oceno, kot Reiwa, prejela le še dva druga psa. Reiwo lahko spremljate na njeni spletni strani: www.akiwart.weebly.com/novinky.html

Reiwa HD A/A, ED 0/0, OCD negativna, spondiloza negativna

 

Galactica Flyboy della Delizia d'Este je prejel izvid slikanja kolkov z oceno HD A/A.

Rea ex Horto Albo je uspešno opravila izpit poslušnosti IPS A, BBH

Rocco in Rufus ex Horto Albo sta uspešno opravila 1. in 2. stopnjo šolanja pri Alfakanu in Rocco tudi tretjo in pridobil naziv Alfakan vzgojen pes.

2x CACIB Zagreb Winner razstave se je udeležila Blujeva hči, Ameya Amazing Aria.
Ameya Amazing Aria: Odlično 1, PRM, JBOB
Ameya Amazing Aria: Odlično 1, PRM, JBOB
Z osvojenimi PRM nazivi je Ria postala Mladinski šampion Hrvaške v lepoti

CACIB Derby Winner razstava, je potekala v Celju, Rea se je razstave udeležila v petek ter v nedeljo
Rea ex Horto Albo: Odlično 1, PRM, JBOB, Derby Winner 2019
Rea ex Horto Albo: Odlično 1, PRM, Derby Winner 2019
Z osvojenimi PRM nazivi je Rea postala Mladinski šampion Slovenije v lepoti

CACIB Lipica II ter uspeh za Reo in Rufusa ex Horto Albo
Rea ex Horto Albo: Odlično 1, PRM, JBOB
Rufus ex Horto Albo: Odlično 1, PRM, BOS

Blujevi mladički so se udeležili Specialne klubske razstave v Domžalah, 7.9.2019, kjer je sodila gospa Kirsten Wesche (D). Vsi so prejeli lepe opise in se lepo obnašali v ringu. Za Petro in Arona je bil to tudi razstavni krst, zato jima še posebno čestitamo. Predstavili so se: 

Ameya Audax Arni: 1. mesto v razredu najmlajših ter najlepši najmlajši pes
Rufus ex Horto Albo: 1. mesto v razredu mladih
Rea ex Horto Albo: 1. mesto v razredu mladih
Raya ex Horto Albo: 2. mesto v razredu mladih
Rocco ex Horto Albo: 4. mesto v razredu mladih
Roy ex Horto Albo: 5. mesto v razredu mladih
Rufus ex Horto Albo + Enormous Ocean Breeze: 1. mesto v parih

Reiwa ex Horto Albo se je predstavila na naslednjih razstavah:
Klubska razstava Češkega kluba: odlično 3/8 ter v parih 2. mesto
CAC Olumac: odlično 1, JCAC
CAC Dolni Benešov: odlično 3/6


Klubska razstava Češkega kluba: zelo perspektino 1/3 ter v parih 3. mesto
CAC Ostrava: Zelo perspektivno 1

Damien Tralfazz se je predstavil na naslednjih razstavah:
CACIB Nitra: Zelo perspektivno 2
CACIB Bratislava: Zelo perspektivno 1
Klubska razstava Slovaškega kluba: Zelo perspektivno 2

Aya My Ardeen se je predstavila na naslednji razstavi:
Klubska razstava Slovaškega kluba: Zelo perspektivno 4 

Rea ex Horto Albo se je predstavila na CACIB Rogla II razstavi in osvojila oceno Zelo perspektivno, Puppy BOB 

Rea, Rufus in Raya ex Horto Albo ter Galactica - Flyboy della Delizia d'Este so se predstavili na razstavi CAC Hrušica in osvojili:
Raya ex Horto Albo: Zelo perspektivno 1, Puppy BOB
Rea ex Horto Albo: Zelo perspektivno 2
Rufus ex Horto Albo: Zelo perspektivno 1
Galactica - Flyboy della Delizia d'Este: Zelo Perspektivno 1

Ameya Alma Lu, ki živi v Veliki Britaniji, je na razstavi organizirani s strani Britanskega hovawart kluba osvojila prvo mesto v razredu in naziv Best Puppy

Rea ex Horto Albo se je predstavila na CACIB Maribor II razstavi in osvojila oceno Zelo perspektivno, Puppy BOB 

Specialne razstave za hovawarte na Barju so se udeležili štirje Blujevi potomci:
Rea ex Horto Albo: Zelo perspektivo 1, najlepši najmlajši hovi
Rocco ex Horto Albo: Zelo perspektivno 1
Rufus ex Horto Albo: Zelo perspektivno 2
Galactica - Flyboy della Delizia d'Este: Perspektivno
Blue: Odlično 2, rCAC 21.6.2019 | BLUE JE PONOVNO OČKA

Ponosni smo na povečanje naše BLue družine. Belaya Shae Trafalzz je na Slovaškem skotila 6 mladičkov, 3 samičke in 3 samčke, blond in črno rjave. Vsi so zdravi, vklučno z mamo Shae.

Statistika je trenutno v prid psičkam, Blue je ponosen očka 26 psičkam in 20 psičkom, zastopanih v vseh barvah. Psi živijo v različnih evropskih državah: Italija, Slovenija, Nizozemska, Francija,Slovaška, Češka, Hrvaška. Črni lepotec Rubik živi v Kanadi, Alma Lu v Veliki Britaniji. Pogosto me vprašajo, če še vem za vse. Vem, za čisto vse. Vem za vsako psičko, vem za vsa legla, vse spole in barve, ki so se skotili. Vem celo to, kakšne oznake so imeli mladički. In spominjam se še nešteto drugih malenkosti, ki so zaznamovali posamezno paritev. Spoznali smo veliko čudovitih ljudi in navezali stike. Spoznali smo njihove psičke, kako zelo radi jih imajo ,s kakšno skrbnostjo načrtujejo njihova legla in kaj vse storijo za njih. Ob tej priliki - moj poklon vse vzrediteljem.

Presrečni smo, kadar tudi bodoči lastniki želijo biti del te naše zgodbe. Skačem do stropa, ko dobim fotografijo psičke iz Italije, Slovaške…Ko mi pozvoni telefon in dobim informacijo, kako čudovitega psa so dobili, kako zelo so srečni z njim, mi polepšajo dan in z nasmehom do ušes se sprehajam še nekaj časa. In razlagam mu, da ima nove potomcev. Ampak mu ni mar. Stoji in čaka, da se zbašem ven, briga njega slabo vreme, mladički, moj telefon…Gremo, gremo….Moj Blue. Srečna, hvaležna do lune in nazaj za tega kosmatinca.

21.6.2019 | NOVICE...

Kakšen dan! Jaz sem več kot ponosna na uspehe Blujevih potomcev - "R" ex Horto Albo in Atona - Flyboy dell’a Delizia d’Este. Šli smo jih pogledat na razstavo, Blue pa je šel seveda z nami,da se "pozdravimo". Bil je zelo prijazen do vseh mladičkov, in vesel, ko so se mladički srečali in igrali. Po razstavise je sledila zaslužena zabava ob vodi.

Iz Hrvaške smo prejeli čudovito novico. Zadnji mladiček - admiral Fred - iz legla "A" Ameya je našel odličen dom v Sloveniji.

Dan se je zaključil več kot odlično,saj sem prejela nove fotografije Blujevih mladičkov - čudovitega ” D" legla Tralfazz

25.3.2019 | PO DOLGEM ČASU....

Kar nekaj časa se nismo javili. Naše življenje v teh mesecih se vrti okrog psov, odraslih, mladičkov in bodočih mladičkov.

V mesecu februarju se je naša Blue Pinus Alpinia družina povečala še za 15 članov. Na Slovaškem v psarni My Ardeen ; http://deena-aldeon.webnode.cz/my-ardeen/ ; se je skotilo 7 črnorjavih mladičkov, 3 samčki, 4 samičke, na Hrvaškem; www.ameya-hovawart.com; pa je pokukalo na svet 8 kepic, 6 črnorjavih in 2 blond; 5 črnorjavih samičk, 1 črnorjav in 2 blond samčka.

Tako naša družina šteje že 40 potomcev in prav na vse smo izredno ponosni, vse te male kepice so na nek način tudi malo naše.

V februarju so v nove domove odhajali mladiči R - legla, psarne ex Horto Albo www.hovawart-exhortoalbo.com. In zadnji teden sta Rubin in Rio preživela s svojimi novimi lastniki iz Francije pri nas. Ob prihodu sta nas najprej presenetila lastnika, ki sta se za prihod mladičkov pripravila 100%. S seboj sta imela : VSE; ampak dejansko ČISTO VSE. Zaščitno ograjico, bokse, odejice, sklede, igračke…Preživeli smo res lep teden, tudi vreme nam je bilo naklonjeno. Najbrž ni treba posebej poudariti, da sta se nam Rubin in Rio še malo bolj usedla v srce. In nam položila neko misel za bodočnost….

V začetku marca smo se udeležili tudi ring treninga v našem hovawart klubu. Z Blujem sva malo osvežila znanje razstavljanja, no priznam, Blue ni pozabil, jaz pa kar precej. Srečali smo Rufusa - Arona, Rocco-ta, Reo in Rayo in seveda tudi našega Atona. In lahko pohvalim tudi Bluja, prav nežno in radovedno jih je ovohaval.

Te dni odhajajo k novim lastnikom tudi mladički iz P - legla De Kerdianou; https://dekerdianou.chiens-de-france.com/. Črnorjava psička Palma ostane pri Magali, kar nas zelo veseli, pa tudi ostali lastniki so se nam že javili in obljubili, da ostanemo v stikih.

Kaj naj rečem, fenomenalni so, fantastični. Se vam zdi, da nisem objektivna? Prav vsako leglo je svoja zgodba in vsako se te na nek svoj način dotakne. In ko spremljam vse tele "moje" mladičke prav od samega začetka , lahko vidim kako zelo težko in odgovorno delo je vzreja. In kako zelo nam (ja, se štejem zraven) je pomembno, da naši mladiči pridejo k pravim lastnikom.

Naj vam za konec prišepnem….naša zgodba se nadaljuje….

Spletna stran psarne De Kerdianou - klik

28.1.2019 | P LEGLO DE KERDIANOU JE UGLEDALO LUČ SVETA

23.1.2019 se je v Franciji v psarni Kerdianou skotilo Bluebichoux - P leglo; 4 samičke, 1 samček, vsi črno rjavi. Majhno je lepo, butično leglo, pravi Magali.. Vse dobro Galicia…

Spletna stran psarne De Kerdianou - klik

28.1.2019 | PONOVNO VESELA NOVICA

Tik pred božičem je Bluja obiskala še že dlje časa napovedana psička Leelah, Enormous Make a Wish. In tudi tokrat je bila paritev uspešna in konec februarja pričakujem peto leglo, tokrat na Hrvaškem. Kontakt: Dubravko Harapin & Daniela Dukat: dubravko1008@gmail.com ali danidukat@gmail.com. Srečno Leelah.

Spletna stran psarne Ameya - klik

8.1.2019 | VESELI DECEMBER

Veseli december - Tokrat je Bluja izbrala črno-rjava lepotica Luna Aldeon. Paritev je bila predvidena konec decembra ali začetku januarja, ampak te punce…. Luna se je odločila, da so pravi dnevi v začetku decembra, za Miklavža… In prav nestrpno smo čakali dan, ko je prišla vesela novica: leglo A v psarni My Ardeen je na poti… Srečno Luna…

Spletna stran psarne My Ardeen - klik

7.1.2019 | BLUJEVO TRETJE LEGLO JE NA POTI

Konec novembra smo dobili obisk iz Francije. Tokrat je Bluja izbrala nevesta Hiskea vom Schwedenstein, Galicia in z družino so kar 1700 km v eno smer prepotovali na paritev. In v decembru smo izvedeli, da dolga pot ni bila zaman in konec meseca pričakujemo mladičke v psarni De Kerdianou. Srečno draga Galicia...

Spletna stran psarne De Kerdianou - klik

18.12.2018 | BLUJEVO DRUGO LEGLO

Blujevo drugo leglo se je skotilo na zadnji novembrski dan. Najbrž ni potrebno posebej pojasnjevati, kako smo bili na trnih.. In kar malce v šoku, ko smo izvedeli končno število; kar 12 jih je. Za celo ekipo, pol samičk in pol samčkov. Vsi zdravi, krepki. Vso srečo, tudi mamici Rivi. In komaj čakam, da jih vidim.

::: Spletna stran psarne ex Horto Albo: Leglo "R" ex Horto Albo

::: Leglo je tudi že vpisano med Blujeva legla / potomostvo: Blujevo drugo leglo

27.10.2018 | PRIČAKUJEMO BLUJEVO DRUGO LEGLO!

Kako se je zgodilo: Tokrat je Bluja za snubca izbrala črna lepotica Riva - Enormous Ocean Breeze, psarna ex Horto Albo. Paritev smo predvideli sredi oktobra in seveda imeli za zadnji vikend v septembru popolnoma druge načrte. A Riva se je odločila z gonitvijo malo pohiteti, ter da so pravi dnevi ravno ta sončen vikend in pika. Bila je to prava pasja ljubezenska zgodba, brez zapletov... kot si lahko lastniki samo želimo. In prav nestrpno smo čakali dan, ko je prišla vesela novica: Blujevo drugo leglo je na poti…

Srečno Riva…

::: Spletna stran psarne ex Horto Albo, kjer je leglo pričakovano: Riva & Blue

::: Pričakovano leglo je tudi že vpisano med Blujeva legla / potomostvo: Blujevo drugo leglo

15.10.2018 | OBISKALI SMO BLUJEVE MLADIČKE V ITALIJI

V Italijo grem vedno rada; na nepozabno smučarijo, odličen kapučino, imeniten šoping. Tokrat sem šla s še večjim veseljem obiskat Blujeve mladičke. Posestvo Delizia D’Este v Ferarri je čudovito, urejeno do potankosti. Poligoni in parki za pse, velik plavalni ribnik za pse, bazen... Samo stoj in glej! Waw! In na travniku me je pričakalo 8 kosmatih kepic, 6 blond, 1 črna in 1 črno rjav. Vsi zelo živahni in razpisajeni. Neumorno so plezali v naročje, se crkljali, vlekli za vezalke.. Navdušeno so se igrali z mehkimi vlečkami, med seboj tudi malo porenčali; kako ljubko! .Tako živahno so migali z njihovimi repki sem in tja, da je bilo prav težko narediti lepe fotografije. So takšne kot so, ampak mislim, da se čuti iz njih neka prava energija in ljubezen. In potem naenkrat: off, koma... utrujeni popadajo, kot vojački na fronti in zaspijo... Do naslednje runde... In seveda, prav vsi mladički so fantastični; je mogoče sploh kdo dvomil? Sprehodili smo se tudi po Ferrari, poizkusili nekaj italijanskih specialitet. In spet lahko rečem: Bella Italia, še se vrnem. In hvala Roberta za vse.

::: Galerija legla, naš obisk v Ferarri KLIKNITE TUKAJ

6.10.2018 | BLUE JE MEDNARODNI PRVAK V LEPOTI

Prejeli smo diplomo ki potrjuje, da je naš Blue Pinus Alpinia osvojil naziv Mednarodni prvak v lepoti (C.I.E).

.

6.10.2018 | PREGLED ŠČITNICE

Z Blujem smo opravili še en zdravstveni test, in sicer pregled ščitnice. Rezultati testa so pokazali odlično delovanje ščitnice in hormonske vrednosti v normalnih vrednostih.

.

29.8.2018 | BLUE JE OČKA

Pa smo jih dočakali. Mladičke mojega Bluja in psičke Sun (Blue Pinus Alpinia x H-Invisible Sun del Mare d'Inverno). Leglo z imenom Galactica Litter della Delizia d'Este. Skotili so se na ponedeljek 27.8.2018. Imamo 3 blond psičke, 3 blond samčke, črno rjavega samčka in črno psičko. Pisano leglo in jaz sem presrečna. Naj bodo zdravi in naj dobijo čimboljše lastnike. In komaj čakam, da jih vidim, saj so tudi čisto, čisto malo moji.

.

20.7.2018 | PRIČAKOVANO LEGLO V ITALIJANSKI PSARNI DELIZIA D'ESTE

Prav na slovenski praznik je Bluja obiskala nevesta. Čudovita blond hovawartka Sun (H-Invisible Sun del Mare d'Inverno), nežna, prijazna in igriva. In prava pasja ljubezen na prvi pogled bi lahko temu rekli. Roberta nam je sporočila veselo novico, da Sun konec avgusta pričakuje mladičke.

.

18.7.2018 | FOTOSHOOTING

Potrebovali smo fotografijo Bluja z rozeto slovenskega šampionata. Ker pa je poziranje hudo naporna reč, sva s Teo izbrali lokacijo, ki po opravljenem delu nudila tudi obilo vodnih užitkov. Jezero Jasna v Kranjski Gori ponuja osvežilno kopel in spektakularen razgled na Julijske Alpe. Mene je ob čofotanju v ledeni vodi, metanju palic in žogice že pošteno zeblo v noge, Blue pa je neskončno užival. Naj vam prišepnem; ob jezeru se dobi odličen carski praženec...(tudi brez rozin :P )

Za ogled fotografij obiščite --> GALERIJO (klik!) <--

.

18.6.2018 | CACIB BLED

Razstava CACIB BLED; kaj naj rečem... Organizator se je odločil in razstavo prestavil v Komendo, kar je dobre 45 minut vožnje stran in naziv CACIB BLED res ni bil primeren za to razstavo. Razstavni ringi so bili postavljeni na novo asfaltiranih površinah, kar v soboto ob 12 res ni bilo prijetno. Ne za vodnike, še manj za pse. Ampak OK, vemo za drugič… Moj Blue se je vseeno izkazal, pri hrvaškem sodniku sva dobila oceno odlično 1, CAC, CACIB in BOB in Blue je izpolnil še zadnji pogoj za mednarodni šampionat. Yes, mamo to!!!!

.

27.5.2018 | CAC HRUŠICA

Udeležila sva se razstave na Hrušici, Blue je dobil oceno odlično, CAC in BOS. S tem je izpolnil zadnji pogoj za pridobitev naziva Razstavni šampion Slovenije.

.

8.4.2018 | SPECIALNA RAZSTAVA ZA HOVAWARTE

Specialna razstava za Hovawarte je potekala v lepem sončnem vremenu. Mogoče je tudi lepo vreme prispevalo k temu, da je tokrat zmagovalec odpreta razreda specialne razstave postal Blue in bil s strani sodnika kasneje izbran za najlepšega hovawarta na razstavi (BOB). Sodnik Michael Kunze ga je posebej pohvalil, da je res lep predstavnik pasme. Za nagrado je moj Blue, poleg ostalih sponzorskih nagrad, dobil ogromen paket uhljev, sapnikov in ostalih dobrot.

.

12.11.2017 | SVETOVNA RAZSTAVA LEIPZIG 2017

Udeležili smo se Svetovne razstave v Lepzigu . Na razstavi je sodil gospod Michael Kunze, specialist za pasmo Hovawart. Sodnik je imel zahtevno delo, saj je moral oceniti 102 hovawarta. In treba je vedeti, da sojenje na takšni razstavi poteka po strožjih kriterijih - na svetovnem nivoju, kar je pred pričetkom sojenja tudi sam poudaril. Blue je v odprtem razredu dobil oceno odlično in zelo lep opis. Bravo moj fant!

.

CH. BLUE PINUS ALPINIA

V maju 2014 smo v naši družini, po izgubi psičke mešanke razmišljali, da bi vseeno radi imeli psa. Imeli bi večjega, aktivnega, brez večjih zdravstvenih težav. Nismo bili složni; mož in starejši sin bi psa, midva z mlajšim sinom psičko. Našli smo hovawart psarno kjer so pričakovali mladičke in psička (bodoča mamica) nas je navdušila. Ko pa smo spoznali še samca, smo bili povsem prepričani. To je to, hočemo mladička iz točno tega legla, ni važno, psa ali psičko. Še dobro, da včasih o vseh stvareh ne odločamo sami ampak mati narava. Septembra je v našo družino prišel najlepši hovawart na svetu, Blue Pinus Alpinia.

Življenje z njim je pestro in zabavno, saj je živahen in aktiven pes. Obožuje sprehode, igro z žogicami, akcijo. Rad ima vodo; v vseh agregatnih stanjih. Spomladi in poleti bližnja reka in jezero; pravi specialist je za skoke v vodo . Pozimi pa ni lepšega kot temeljito valjanje po snegu in lovljenje kep.

Z njim smo obiskovali več tečajev, še vedno pa nas vsake toliko časa opomni, da moramo biti pri vzgoji dosledni. Po konstrukciji pravi samec, "macho", a v isti sapi nežen karakter, prijazen značaj. A pozor - ob prihodu tujca na dvorišče še vedno čuvaj. Pravi hovawart. Z njim se odpravimo v hribe, na morje in obiskujemo razstave.

On je naš družinski član. Živi z nami v hiši, vedno nekje v bližini. Moj Blue ima en poseben gumbek: off in on. Prav zadovoljno in mirno lahko opazuje svet s svojega ležišča, a ko iz omare vzamem "prave čevlje"…..jupiiii, gremoooo!!!

In naša želja? Ostani čim dlje z nami, zdrav, navihan, prijazen…

PODATKI

 • Rodovniško ime: Blue Pinus Alpinia

 • Starša: Ch. Roy vom Wiener Stadtrand (HD A) × Brinja von der Waldlichtung (HD A)

 • Skoten: 7. 7. 2014

 • Rodovniška številka: SLRHw 000308

 • Plečna višina: 69 cm

 • Teža: 42 kg

 • Obseg tace: 16 cm

 • Working-dog: de.working-dog.eu/dogs-details/2730903/Blue-Pinus-Alpinia

 • Rodovnik

 • .

 • Vzrediteljica: Vesna Zaplotnik, psarna Pinus Alpinia (SLO)

 • Sorojenci: 3 samci - Banfi (HD A), Bassi (HD A), Blue (HD A) in 1 samička - Bijou (HD A); vsi črnorjavi

 • Fotografije sorojencev najdete v galeriji

VZREJNO DOVOLJENJE

 • Vzrejni samec v Hovawart klubu Slovenije (KZS / FCI)

 • Vzrejno dovoljenje: Veljavno, prvi vzrejni razred, opravljen v Domžalah, 19.3.2016, sodnica: Bojana Razpotnik

 • NZB: Opravljen v Klagenfurtu, 25.10.2015, sodnik: Michael Kunze

 • JB: Opravljen v Amstettnu, 23.4.2016, sodnica: Ulrike Tragbar

ZDRAVSTVENI TESTI

 • Ocena kolkov in komolcev: HD A/A in ED 0/0; brez znakov kolčne in komolčne displazije

 • Pregled oči: Opravljen, brez dednih očesnih bolezni

 • DM: N/N

 • Pregled ščitnice: Brez komentarja, normalne vrednosti

 • Locus D: D/D

 • DNK profil: Izdelan (ISAG)

RAZSTAVNI USPEHI

 • Nazivi: Mednarodni prvak v lepoti, Slovenski razstavni prvak, Alpski zmagovalec 2016, BOB na specialni razstavi za hovawarte (M.Kunze).

 • Opis 1: Specialna razstava za HW, BOB - sodnik: Michael Kunze

 • Opis 2: CACIB Celje, BOB - sodnica: Bojana Razpotnik

 • Ocene vseh razstav najdete pod zavihkom razstave

ŠOLANJE

 • Opravljeni izpiti: - BBH, Delo z nosom 1

RAZSTAVE

RAZSTAVA

DATUM

RAZRED

SODNIK

OCENA

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Klubska HwKS

6.10.2018

Prvaki

Alenka Černe

Odlično 2, R.CAC

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

CACIB Bled

16.6.2018

Odprti

Vibor Ježek

Odlično 1, CAC SLO, CACIB, BOB

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

CAC Hrušica

27.5.2018

Odprti

Željka Fon Zidar

Odlično 1, CAC SLO, BOS

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Specialna razstava za HW - Barje

8.4.2018

Odprti

Michael Kunze

Odlično 1, CAC SLO, BOB

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

WDS Leipzig

12.11.2017

Odprti

Michael Kunze

Odlično

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Specialna razstava za HW - Lipica

7.10.2017

Odprti

Sabine Kerschner

Odlično 2, r.CAC SLO

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

CACIB Bled

24.6.2017

Odprti

Jan Gajewski

Odlično 1, CAC SLO

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

IHA Klagenfurt

11.6.2017

Odprti

Hans Bierwolf

Odlično 2, r.CACA

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Specialna razstava za HW - Maribor

15.4.2017

Odprti

Štefan Šinko

Odlično

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

CACIB Rijeka

25.2.2017

Odprti

Maria T. G. Mondo

Odlično 1, CAC HR, CACIB, BOB

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

CACIB Celje

18.02.2017

Odprti

Bojana Razpotnik

Odlično 1, CAC SLO, CACIB, BOB

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

CACIB Zagreb

27.11.2016

Odprti

Hinose Jorgen

Odlično 2, r.CAC HR

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

CACIB Zagreb

26.11.2016

Odprti

Igor Mioč

Odlično 2, r.CAC HR

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Specialna razstava za HW - Lipica

9.10.2016

Odprti

Melita Grošelj

Odlično 2, r.CAC SLO

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

KS Öst. Klub der Hovawartfreunde

27.8.2016

Odprti

Sigrid D. Entenmann

Odlično 2/20, r.CACA

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

IHA Klagenfurt

19.6.2016

Vmesni

Elizabeth Kapsch

Odlično 1, CACA, CACIB, BOB

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

CACIB Bled

11.6.2016

Vmesni

Horst Kliebenstein

Odlično 1, CAC SLO, CACIB, BOS

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Specialna razstava za HW - Barje

3.4.2016

Vmesni

Monika Blaha

Prav dobro 2

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

CAC Hrušica

31.5.2015

Mladi

Jadranka Selimović

Odlično 1, PRM, BOB

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Specialna razstava za HW - Ljubljana

18.1.2015

Mladiči

Tapio Eerola

Zelo perspektivno 1

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

POTOMCI

Blue je, kot vzrejni samec Hovawart kluba Slovenije, na voljo izbranim psičkam z veljavnim vzrejnim dovoljenjem in ustreznimi zdravstevnimi testi.

.

1. LEGLO Galactica della Delizia d`Este 27.8.2018

Blue Pinus Alpinia & H-Invisible Sun del Mare d'Inverno

 • 8 mladičev od tega 4 samci (3 blond in 1 črnorjav) in 4 psičke (3 blond in 1 črna)

 • Italija, psarna Delizia d'Este (www.deliziadeste.it) ; +39 380 657 7711 – info@deliziadeste.it

 • .

 • Samčki:

 • Galactica - Cabott; blond samec

 • Galactica - Flyboy; črnorjav samec

 • Galactica - Hoshi; blond samec

 • Galactica - Zarek; blond samec

 • Samice:

 • Galactica - Kara; črna samica

 • Galactica - Louanne; blond samica

 • Galactica - Tory; blond samica

 • Galactica - Shevon; blond samica


Atila in Aton živita v Sloveniji. Oba spremljam, z Atonom se tudi večkrat družimo.


Sanda o Atili: "Atila je dobil ime v spomin na našega pokojnega Čarlija, ki je s svojimi velikim tacami podrl vse okoli sebe. Takrat smo mu v hecu rekli, da je Atila. Naš Atko, Tilen po domače je bitje, ki je v naše življenje prinsel veliko veselja. Vedno je zelo zadovoljen,dobre volje zjutraj, dobre volje zvečer. Najraje je na kavču in skupaj z nama gleda televizijo. Je popoln družinski kuža. Zvest, pozoren in poslušen. Rad ima otroke, je potrpežljiv in nikoli ne znori. Do tujcev je nezaupljiv, vsi so mu malo sumljivi, zato je rad previden - opozori nase z lajezem. Obožuje sprehode in rad plava. To je pes, ki je najbolj srečen, kadar te s pogledov naravnost v oči prepriča, da naredita še en krog okoli hiše."

.

::: Galerija legla, naš obisk v Ferarri KLIKNITE TUKAJ

.

..

2. LEGLO - Ex Horto Albo 30.11.2018

Blue Pinus Alpinia & Enormous Ocean Breeze

 • 12 mladičev, od tega 6 samcev (1 črnorjav in 5 črnih) in 6 samic (3 črne in 3 črnorjave)

 • Slovenija, psarna ex Horto Albo, (www.hovawart-exhortoalbo.com) ; + 386 41 259 578; tea.pavisic@gmail.com

 • .

 • Samci:

 • Rufus ex Horto Albo; črn samec

 • Rubik ex Horto Albo; črn samec

 • Rocco ex Horto Albo; črn samec

 • Rhodos ex Horto Albo; črn samec

 • Roy ex Horto Albo; črnorjav samec

 • Samice:

 • Rubia ex Horto Albo; črna samica

 • Rosinante ex Horto Albo; črna samica

 • Reiwa ex Horto Albo; črna samica

 • Rubin ex Horto Albo; črnorjava samica

 • Raya ex Horto Albo; črnorjava samica

 • Rea ex Horto Albo; črnorjava samica


To leglo je internacionalno, saj psi živijo po celi Evropi, Rubik pa celo v Kanadi. Kljub temu, da vseh ne vidim v živo, pa nam lastniki redno pošiljajo fotografije in nas obveščajo o svojih pasjih prijateljih. Kar nekaj psičk bo verjetno nadaljevalo z vzrejo, tako Reiwa na Češkem kot tudi Raya v Sloveniji. Mogoče pa nas preseneti še kakšna. Tudi na razstavah so se nekateri že izkazali, na pregled mladih psov pa so prišli prav vsi, ki živijo v Sloveniji in dobili zelo lepe opise. Glede na to, da živimo dokaj blizu, pa smo z nekaterimi tudi večkrat v stiku.

Podatki in fotografije mladičev: www.hovawart-exhortoalbo.com/leglo_r.html

.

..

3. LEGLO P- De Kerdianou 23.1.2019

Blue Pinus Alpinia & Hiskea vom Schwedenstein

 • 5 mladičev, od tega 1 samec in 4 samice, vsi črni z ožigi

 • Francija, psarna De Kerdianou, (spletna stran - klik)

 • .

 • Samci

 • Perceval De Kerdianou; črnorjav samec

 • Samice:

 • Palma De Kerdianou; črnorjava samica

 • Padawan De Kerdianou; črnorjava samica

 • Phoebe De Kerdianou; črnorjava samica

 • Prune De Kerdianou; črnorjava samica


Daleč iz Bretanje so na paritev prišli lastniki z Galicio in zato smo bili še posebej veseli, da je bila paritev uspešna. Butično leglo, BlueBischou ga je poimenovala Magali. V družini imajo poleg hovijev tudi prekrasne konje, Palma, črno rjava psička pa bo postala njihova nova vzrejna psička. Upamo, seveda. Tudi ostali so prišli v fantastične družine. Phebe se šola za reševanje iz vode in živi skupaj s številčno živalsko druščino. Percy je že obiskal nekaj razstav in bil ocenjen kot zelo perspektiven. Vesela sem, da mi lastniki pošiljajo fotografije in obvestila.

.

..

4. LEGLO My Ardeen 7.2.2019

Blue Pinus Alpinia & Luna Aldeon

 • 7 mladičev, od tega 3 samci in 4 samice, vsi črni z ožigi

 • Slovaška, psarna My Ardeen, (spletna stran - klik)

 • Samci

 • Aaron(Buddy); črnorjav samec

 • Abeon (Beo), ; črnorjav samec

 • Akim ; črnorjav samec

 • Samice:

 • Aimee; črnorjava samica

 • Aya; črnorjava samica

 • Amelia; črnorjava samica

 • Ayreen; črnorjava samica

 • .


Aimee živi na Češkem, skupaj s starejšim hovawartom in je že obiskala razstavo in bila ocenjena kot zelo perspektivna. Aya, z mlado lastnico Veroniko uspešno stopa v kinološke vode, prav tako pa se nameravajo razstav udeležiti tudi ostali. Tudi Lubka me redno obvešča o potomcih in pošilja fotografije.

.

..

.

5. LEGLO A- Ameya 23.2.2019

Blue Pinus Alpinia & Enormous Make a wish

 • 8 mladičev, od tega 3 samci (1 črnorjav in 2 blond) in 5 samic (vse črnorjave)

 • Hrvaška, psarna Ameya (spletna stran - klik)


 • Samci

 • Audax Arni (Aron) ; črnorjav samec

 • Adorable Ben (Ben) ; črnorjav samec

 • Admiral Fred(Fred) ; blond samec

 • Samice:

 • Amazing Aria (Ria),; črnorjava samica

 • Awesome Abby(Kala); črnorjava samica

 • Adventurous Ava (Ava); črnorjava samica

 • Alma Lu (Alma); črnorjava samica

 • Astarte Ema (Ema); črnorjava samica

 • .


Aron, Fred, Ava in Kala živijo v Sloveniji. Skoraj vse sem že spoznala, nekatere obiskala, z nekaterimi pa smo se srečali na pregledu mladih psov, kamor so prišli oktobra. Naj povem, da so bili vsi zelo lepo ocenjeni, na kar smo zelo ponosni. Ria je ostala kot vzrejna psička pri Danieli in Dubravku, na čudovitem ranču še z ostalimi živalmi. Obiskuje razstave, kjer je zelo uspešna. Alma je odšla v Veliko Britanijo in se prav tako že izkazala na večih razstavah. Tudi Aron je na specialni razstavi v Sloveniji dobil krasen opis in oceno zelo perspektiven. Redno vse spremljam preko fotografij in socialnih omrežij.

.

..

.

6. LEGLO D-Tralfazz 15.5.2019

Blue Pinus Alpinia & Belaya Shae Tralfazz

 • 6 mladičev, od tega 3 samci (2 črnorjava in 1 blond) in 3 samice (2 blond in 1 črnorjava)

 • Slovaška, psarna Tralfazz


 • Samci

 • Damien ; črnorjav samec

 • Darwin ; črnorjav samec

 • Dante ; blond samec

 • Samice:

 • Deeline(Ela) ; blond samica

 • Demi Blue; blond samica

 • Daria; črnorjava samica

 • .


Darwin nas je žal zapustil, vendar ostali junaki zelo razveseljujejo Moniko. Damien je ostal kar doma pri njenih starših, Dante pa na Nizozemskem pri stricu. Vsi v družini imajo že hovawarte. Damien že osvaja lepe naslove na razstavah in je pravi šarmer. Deeline živi še z drugim hovawartom in muckom. Monika nas redno oskrbuje s fotografijami in obvestili o našem lepem leglu.

.

..

.

KONTAKT

Z veseljem vam odgovorim na vaša vprašanja oziroma posredujem več informacij o Bluju.

Kontaktni podatki

 • Lastnica: Alenka Ravnik

 • Kraj bivanja: Bohinjska Bela

 • .

 • E-mail: alenka.ravnik1@gmail.com

 • .

 • Facebook: Alenka Ravnik